MAT DRYCK MUSIK HEM

Saffransbullar med vit choklad och mandelmassa

Tänkte dela med mig av mitt absoluta favvorecept på saffransbullar. Har testat mig fram dom senaste åren och detta har blivit något av en favorit såhär i december. Jag älskar lussekatter, MEN jag tycker att dom kan bli lite tråkiga i längden. Och jag gillar när det är saftigt och massa god fyllning (vit choklad, mandelmassa, vaniljsocker ochs smör!). ❤️

Deg (36 bullar):

  • 175g smör
  • 5dl mjölk
  • 2 påsar saffran
  • 1 jäst
  • 14dl mjöl
  • 1 ägg
  • 2dl socker
  • 1/2tsk salt
  • Fyllning:
  • 200g mandelmassa
  • 100g smör
  • 1 msk socker
  • 2tsk vaniljsocker
  • 100g vit choklad
  • kardemumma

  • Ägg till pensling och pärlsocker.


  • Smält smöret, häll i mjölken - värm till 37 grader. Blanda i saffranen. Smula jästen i en bunke, häll över mjölkblandningen lite i taget tills jästen löst upp sig. Tillsätt de torra ingredienserna och ägg, knåda ihop till en deg. Ta mjölet lite i taget och när degen fortfarande är lite kladdig när du knådat den kan du ställa undan den och låta den jäsa, i 60 minuter under en kökshandduk.

    Kavla sedan ut degen till en rektangulär platta. Blanda smör, vaniljsocker, mandelmassa och hackad vit choklad till en smet och bred ut över degen. Strö över lite kardemumma och vik sedan över degen på mitten.
    Jag brukar göra kringlor för jag tycker att dom är finast. Då skär man längder enligt bild nedan, tar två längder och tvinnar ihop dom och snurrar sedan ihop det till en liten knut.

    Pensla med ägg och dekorera med pärlsocker, grädda sedan i 7-8 minuter.

    Underbart goda!

    Lycka till med julbaket! //Johanna ☕️❄️?